Što Je Porezni Kredit Za Ulaganje

Što Je Porezni Kredit Za Ulaganje
Što Je Porezni Kredit Za Ulaganje

Video: Što Je Porezni Kredit Za Ulaganje

Video: Što Je Porezni Kredit Za Ulaganje
Video: SENEXA | МНЕНИЕ ЭКСПЕРТОВ 2024, Travanj
Anonim

Trenutno se gotovo sve vrste poduzeća koriste različitim mehanizmima pozajmljivanja za modernizaciju proizvodnje, kupnju novih serija sirovina i nadoknađivanje nedostatka obrtnog kapitala. Za kredite se najčešće odnose na banke ili druge kreditne i financijske institucije. Među ostalim kreditnim proizvodima može se izdvojiti posebna vrsta kreditiranja - porezni kredit za ulaganje, koji kontrolira država.

Što je porezni kredit za ulaganje
Što je porezni kredit za ulaganje

Koncept poreznog kredita za ulaganje detaljno je opisan u članku 66. Poreznog zakona Ruske Federacije. Posebnost ovog zajma je što više sliči na odgođeno plaćanje nego na tradicionalni gotovinski zajam. Odnosno, primatelj takvog zajma zapravo ne prima nikakav novac od države. Jednostavno počinje plaćati porez po znatno nižoj stopi.

Uvjeti ugovora o porezu na kredit za ulaganje vrlo su slični uvjetima redovnog zajma. Samo u određenom slučaju zajam se ne uzima od banke ili fonda, već od države.

Odobrenje za porez na ulaganje može uzeti samo pravna osoba. Činjenica je da ako je tvrtka iznenada prestala ispunjavati svoje obveze po zajmu, sva njezina hipoteka može se povući čak i bez ikakve sudske odluke. Ako pojedinac prestane ispunjavati svoje obveze po zajmu, gotovo je nemoguće lišiti ga jedinog doma.

U Poreznom zakoniku država je jasno naznačila koje se vrste poreza mogu odobriti investicijski zajmovi: to je porez na dohodak, lokalne i regionalne vrste poreza.

Rok kreditiranja poreza na ulaganje je od 1 do 5 godina. U nekim se slučajevima može pružiti do 10 godina. Vjeruje se da će to biti dovoljno za rješavanje svih problema pravne osobe.

Nakon što pravna osoba sklopi ugovor s državom na određeno vrijeme, ta osoba može podmiriti odgovarajuću vrstu poreza za strogo određeni iznos ili strogo određeni postotak. I to se nastavlja sve dok iznos svih neplaćenih poreza ne bude jednak iznosu investicijskog zajma.

Ako je između države i organizacije istodobno aktivno nekoliko olakšica za porez na ulaganja, akumulirani iznos "zaostataka" u porezu izračunava se zasebno za svaki zajam.

Vrijedno je obratiti pažnju na činjenicu da organizacija ili poduzeće neće moći neograničeno smanjivati svoje poreze. A to ne ovisi o broju zaključenih poreznih olakšica. Vlada je jednostavno ograničila maksimalni iznos smanjenja poreza na ½ normalne uplate. Odnosno, pravna osoba neće moći više nego prepoloviti svoje uplate u proračun.

Da biste od države dobili porezni kredit za ulaganje, morate prikupiti impresivan paket dokumenata koji dokazuju potrebu za takvim zajmom. Pa čak i ako organizacija dobije takav zajam, tijekom cijelog razdoblja zajma morat će podnijeti detaljna izvješća o svim svojim financijskim aktivnostima. Štoviše, porezne će službe ovu organizaciju provjeravati mnogo češće nego inače. Sve je to potrebno za kontrolu trošenja proračunskih sredstava.

Također treba imati na umu da će, ako se za porez na dohodak odobri porezni kredit za ulaganje, uvjete sporazuma odrediti država. Ako se takav zajam daje pod regionalnim ili lokalnim porezima, uvjete zajma diktirat će regionalne, odnosno lokalne vlasti.

Preporučeni: